26 Eylül 2015 Cumartesi

ET SUYU & KEMİK SUYU Nasıl yapılır?

Kurban bayramında kestiğiniz kurbanın kemiklerini değerlendirmenin en güzel ve lezzetli yolu Et Suyu hazırlamak. Et&Kemik suyunuzu hazırlarken sevdiğiniz tüm sebzeleri aroma vermesi için kullanabilirsiniz. Kemikleri önce fırınlayıp sonra tencerede aromatik sebzelerle pişirirseniz daha lezzetli bir et suyu elde edersiniz.
Hazırlanan et suyunu buzluğa girebilecek, gıda için hazırlanmış her türlü malzeme ile muhafaza edebilirsiniz. Buzluk poşeti, karton yada mika bardak, silikon yada plastik kaplar gibi. Ben buzluk poşetlerini tercih ediyorum. Buzlukta saklaması da daha kolay oluyor.
Hazırladığınız et sularını 4-6 ay arasında tüketmelisiniz. Bu süre geçtiyse et sularını artık muhafaza etmeyiniz. Bakteri üretmeye başlamıştır ve besin değeri kalmamıştır. Tüm buzluğa kaldırdığınız etleriniz içinde bu geçerlidir.






Et Suyu & Kemik Suyu için Malzemeler;
  • İlikli dana kemiği (tencerenize sığacak kadar kemik kullanabilirsiniz)
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 3-4 dal yapraklı kereviz sapı
  • 1-2 adet pırasa
  • 2-3 diş sarımsak
  • Su
  • Aromatik Bohça & Baharat Bohçası

Et Suyu & Kemik Suyu Yapılışı;
  • Kemikleri yıkayın, fırın tepsisine koyun ve 250 derece fırında 15 dakika kadar fırınlayın. Yüksek ısıda fırınlanan kemiklerin aroması daha fazla çıkar bu da lezzetini artırır. İmkanınız varsa kasapta kemikleri kırdırın. Dilerseniz kemikleri fırınlamadan da tencereye koyup kaynatabilirsiniz.


  • Kemikleri derin bir tencereye alın üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyin (sakın kaynar su koymayın) Kaynamaya başladıktan sonra orta göz ocakta  3 saat kadar kısık ateşte pişirin. Kemik içindeki iliklerinin suya akması gerekiyor.


  • Tencerenin yüzeyinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla temizleyin. Et suyu daha berrak olacaktır.
  • Sebzeleri yıkayıp irice doğrayın ve tencereye ekleyin.



  • Kemikleri tencereden çıkarın. Kemiklerin üzerindeki etleri sıyırın. Etleri çorbada yada pilavda kullanmak için kenara ayırın.
  • Temiz bir tencerenin üzerine temiz bir tülbent koyun, uçlarını tencerenin altına sıkıştırın.
  • Et suyunu bir kepçe yardımıyla tülbentten süzdürerek diğer tencereye aktarın.


  • Arada karıştırarak et suyunu ılındırın. Daha çabuk soğumasını sağlamak istiyorsanız daha büyük bir tencerenin içine buz koyarak et suyu olan tencereyi içine oturtabilirsiniz.
  • Ilınan et suyunu buzluk poşetine, karton yada mika bardaklara koyun. Eğer buzluk poşetine koyacaksanız sıcaklığına dikkat edin poşet sızdırmasın. Kaplara yerleştirdiğiniz et suları iyice soğuduktan sonra buzluğa kaldırın. 


Et suyunu çorbalarda, sebze yemeklerinde, pilav ve makarnada, et bulyon kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun

Bu tarifimi uygularsanız yorumlarınızı bekliyorum... 
Sevgiler :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder