31 Mart 2014 Pazartesi

HİNKAL


Hinkal Türkiye'de Artvin ve çevresinde özellikle Şavşat ilçesinde yapılan bir mantı türüdür. Doğu Karadeniz bölgesinde ve Kafkasya'da benzer adlarla da yapılır. (Hingel - Hingal - Hinkel)
Annemden özellikle yöresel yemeklerimizi ve eskiden olan tarifleri bana öğretmesini istedim. Şimdiye kadar yapmamamın ve hazıra konmamın izahı yoktur :)) neyse nereden başlarsak kardır. Ve iddalıyım hepsini öğreneceğim, yapacağım ve buradan sizlerle paylaşacağım. Hadi başlayalım :)
Biz Hinkal'ı Şavşat peyniri ile yaparız. Çoğunuzun böyle bir imkanı olmayacağı için herhangi bir eriyen peynir (kaşar gibi) kullanabilirsiniz. Peynirli yaparsanız yoğurtlu yapmıyoruz sadece fırınlıyoruz. Ama iç harcını kıymalı yada patatesli yapmak isterseniz aynı mantı da olduğu gibi üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilir ve yağ yakabilirsiniz.

Hinkal için Malzemeler;
  • 6 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığına yakın tuz
  • 3-4 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 3 su bardağı peynir yada kaşar peyniri rendesi (iç harcını kıyma, patates de yapabilirsiniz) 

Hinkal Yapılışı;
  • Un, yumurta, tuz ve suyu karıştırıp, yoğurun. Sert bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzu oklavayla 2mm (0,2cm) inceliğinde açın.
  • 5 cm  kare şeklinde hamurunuzu kesin (su bardağınızın ağız kısmıyla yuvarlak şekilde verebilirsiniz, katlama şekli aynı olacaktır)
  • Hamuru elinize alın içine peyniri koyun.
  • Fotoğraftaki gibi bir köşesini içe katlayın. Sağdan sola, soldan sağa hamuru birleştire birleştire saç örgüsü şeklini verin.
  • Bütün hamur parçaları için aynı işlemi yapın.
  • Tencerede su kaynatın, hamurun yapışmaması için 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ koyun.
  • Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın, hamurları atın 15-17 dakika haşlayın.
  • Pişen hamurları 30cm fırın tepsisine koyun.
  • Üzerine eritilen tereyağını gezdirin (10 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı koydum, oranı artırabilirsiniz)
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar fırınlayın. Üzeri kızarmış Hinkal'larınız yemeye hazır. Afiyet olsun.
  • Not; Eğer iç harcını peynir yapmadıysanız, haşladıktan sonra servis tabağına alın üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve baharatlı tereyağını yakıp gezdirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder