18 Şubat 2014 Salı

Etli Dolma İçi Nasıl Hazırlanır?

Yapılacak dolmanın cinsine göre etli dolma içleri çiğ ve yarı pişmiş olarak iki şekilde hazırlanır. Şöyle;

1. HAZIRLAMA ŞEKLİ;
  • 250 gr kıyma
  • 50 gr pirinç (ıslatılmış) (1/2 büyük çay bardağı)
  • 50 gr margarin veya 1/2 büyük çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça veya 1-2 adet domates
  • 6 dal dereotu
  • 12 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber, nane
Yapılışı;
  • Soğanları ince ince doğrayın.
  • Kıyma ve tuzu ekleyerek soğanlar ezilinceye kadar yoğurun.
  • Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın, kıymaya ekleyin.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın, kıymaya ekleyin. (veya salçayı)
  • Pirinç ve baharatları da kıymaya ekleyip yoğurun.
  • Yoğururken ara ara el ıslatılırsa dolmanın yumuşak olması sağlanır. 
  • Not; Yaprak sarma, Patates dolma, Kabak dolma, Patlıcan dolma, Enginar dolma içleri bu şekilde çiğden hazırlanır.


2. HAZIRLAMA ŞEKLİ;
  • 250 gr kıyma
  • 50 gr pirinç (ıslatılmış) (1/2 büyük çay bardağı)
  • 75 gr margarin veya 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça veya 1-2 adet domates
  • 6 dal dereotu
  • 12 dal maydanoz
  • Tuz, karabiber, nane
Yapılışı;
  • Soğanları ince ince kıyın ve yağda hafifçe sararana kadar kavurun.
  • Pirinçleri ilave ederek bir iki kere karıştırın.
  • 1 büyük çay bardağı su ekleyerek pirinçleri suyu çekene kadar pişirin.
  • Pirinç karışımı ılıklaşınca kıyma ve diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun.
  • Not; Pazı sarma, Karalahana sarma, Lahana sarma, Ebegümeci sarma, Kereviz dolma, Pırasa dolma, Havuç dolma, Biber dolma, Domates dolma içleri bu şekilde yarı pişmiş içten hazırlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder